Hoe lang blijft sushi goed?
Sushi is in essentie eenvoudig gehouden om de kwaliteit van de ingrediënten zo goed mogelijk naar voren te laten komen. Het is de bedoeling dat verse sushi zo snel mogelijk gegeten wordt om deze kwaliteit te kunnen waarderen. Dit is een sterk contrast ten opzichte van supermarkt sushi. Deze sushi is klaargemaakt in een fabriek en dagen geleden verpakt. Deze sushi is dan ook expres langer houdbaar gemaakt. Verse sushi die ter plekke wordt klaargemaakt is meestal minder lang houdbaar en hier zijn een aantal factoren die meespelen.
Zo is het van belang om te kijken naar welke sushi er over is gebleven. De ingrediënten van sushi stukjes bepalen namelijk meestal hoe lang iets bewaard kan worden. Zo wordt er met rauwe vis meestal veel voorzichtiger omgegaan als het om houdbaarheid gaat dan bijvoorbeeld komkommer. Een stukje kappa maki (komkommer en rijst omwikkeld met zeewier) blijft langer houdbaar dan een nigiri zalm (zalm met rijst).
Een andere factor die meespeelt is temperatuur. Sushi in een restaurant wordt meestal lauw geserveerd. Dit betekent standaard een kortere houdbaarheid, omdat bacteriën sneller vermenigvuldigen op hogere temperaturen. Dit is ook waarom supermarkt sushi op minder dan 7 graden Celsius wordt bewaard. Voor lauwe sushi geldt de regel dat je het binnen 4 uur op moet eten. Hierna is het verstandig om de sushi weg te gooien. Kijk, ruik en proef wel voordat je sushi weggooit om voedselverspilling te beperken. Voor sushi in de koelkast geldt een vuistregel van 24 uur. Ook binnen deze 24 uur moet gekeken worden naar de kwaliteit van de overgebleven sushi, vooral bij stukjes sushi met vis of zeevruchten. Stukjes sushi waar geen vlees of vis in zit kunnen mogelijk een dag langer in de koelkast blijven staan. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit van de sushi achteruit gaat, dus probeer sushi zo kort mogelijk te bewaren.